Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

Ciasto:


  • 35 dag mąki,
  • 16 dag cukru,
  • 16 dag masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2/3 torebki proszku do pieczenia,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 żółtka,
  • sól.

Farsz:



Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:


  • 35 dag mąki,
  • 16 dag cukru,
  • 16 dag masła,
  • 100 ml białego wytrawnego wina,
  • 2/3 torebki proszku do pieczenia,
  • 1/2 cytryny,
  • 2 żółtka,
  • sól.

Farsz:



Sposób przygotowania:

Przygotuj ciasto:
Mąkę przesiej na stolnicę, pośrodku zrób dołek. Wsyp do niego cukier, szczyptę soli, proszek do pieczenia oraz skórkę otartą z połowy cytryny. Dodaj pokrojone na kawałeczki masło i żółtka. Delikatnie wymieszaj, dodaj wino, zagniataj, aż otrzymasz sprężystą masę. Ciasto rozwałkuj, podziel na 2 porcje. Połową ciasta wyłóż natłuszczoną foremkę.
Zrób farsz:
Utrzyj ser z cukrem waniliowym i jajkiem, wymieszaj z rodzynkami. Masę rozprowadź na cieście. Rozwałkuj drugą porcję ciasta, przykryj masę. Wilgotnymi palcami sklej brzegi obu warstw ciasta. Piecz 40 minut w temp. 160°C
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: