Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Świderki w kapuście

Dodany , autor nina_s

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 400 g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarniste!)
  • pół kapusty pekińskiej (średniej)
  • słoiczek oliwek bez pestek
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki lub boczku (niekoniecznie)
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego! lub inny starty ser
  • 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
  • oliwa z oliwek
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • przyprawy: rozmaryn, oregano, pieprz ziołowy, kminek, chili jeśli lubisz bardzo pikantne
  • sól, pieprz biały - do smaku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 400 g makaronu świderki (najlepiej pełnoziarniste!)
  • pół kapusty pekińskiej (średniej)
  • słoiczek oliwek bez pestek
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku
  • kilka plasterków szynki lub boczku (niekoniecznie)
  • ParmezanSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego! lub inny starty ser
  • 1/2 szklanki bulionu (lub wody)
  • oliwa z oliwek
  • po 1 łyżeczce mąki pszennej i ziemniaczanej
  • przyprawy: rozmaryn, oregano, pieprz ziołowy, kminek, chili jeśli lubisz bardzo pikantne
  • sól, pieprz biały - do smaku

Sposób przygotowania:

Makaron ugotuj według zaleceń producenta. W czasie , gdy się gotuje przygotuj sos. Pokrój w drobna kostkę cebulę, posiekaj czosnek - zeszklij je na patelni na rozgrzanej oliwie. Jeśli lubisz możesz dodać pokrojoną w kostkę szynkę lub inną wędlinę. Dodaj poszatkowana kapustę (zostaw kilka liści do dekoracji) i 1/3 słoika oliwek (też posiekanych). Przesmaż mieszając kilka minut po czym dodaj przyprawy do smaku i zalej składniki bulionem i doprowadź do wrzenia. Zagęść sos maką wymieszaną z niewielką ilości wody. Dopraw sos ostatecznie do smaku solą i pieprzem. Wyłóż na liściach kapusty makaron i sos, posyp startym parmezanem. Udekoruj oliwkami.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: