Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Oddzielić białka od żółtek. Do jednej miski wrzucić 5 białek, a do drugiej 4 żółtka (jedno żółtko odłożyć do lodówki i zużyć do innej potrawy). W suflecie musi być więcej białek niż żółtek, żeby był lżejszy i dobrze urósł. Zrobić beszamel: wlać mleko do garnuszka, dodać mleko.

Mieszać podgrzewając na średnim ogniu aż sos zgęstnieje. Sos zdjąć z ognia, dodać łyżkę masła, dopóki masa jest gorąca, doprawić solą i pieprzem. Następnie dodaj cztery żółtka i wymieszaj szybko, żeby się nie ścięły. Odstawić na bok i ubić białka na sztywną pianę, do miski dodać trochę soli. Do ubitych białek dodać starty wcześniej ser i wymieszać delikatnie drewnianą łyżką, aby masa nie opadła.

Nie dodawać sera do żółtek! Następnie przełożyć białka z serem do sosu i delikatnie wymieszać. Wysmarować formę/foremki na suflet masłem i napełnić do 3/4 objętości masą. Wstawić do nagrzanego do 180 stopni piekarnika,piec przez 20 minut. Nie należy otwierać piekarnika w czasie pieczenia, bo suflet nie urośnie! Suflet podawać zaraz po upieczeniu.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: