Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Dojrzały ser Camembert ostrożnie przekrawamy ostrym nożem w poprzek, tak, aby uzyskać dwa jednakowe krążki. Pomiędzy krążki sera wkładamy plasterek salami. Uwaga: pleśń musi być na zewnątrz. Jeśli salami wystaje spoza należy je odciąć.
Następnie całość obtaczamy w rozkłóconym jajku, a potem bułce tartej.

Tak przygotowany ser smażymy na rozgrzanej patelni z oliwą z oliwek. Smażymy z obu stron do delikatnego zrumienienia. Usmażony ser wykładamy na ułożoną na talerzu rukolę (lub, jeśli jej brak 2-3 listki sałaty rzymskiej). Obok kładziemy kopiastą łyżkę konfitury z żurawiny. Jeśli takowej nie posiadamy, wtedy z surowej żurawiny i cukru musimy odpowiednio wcześniej ją usmażyć.

Chrupiąca panierka, ciągnący się ser camembert jego zapach i nuta dymu z salami, gorycz sałaty i słodko-cierpka żurawina to kwintesencja jesieni. Do tego można podać kieliszek dobrego białego półwytrawnego wina.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze