Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Słoneczna potrawka z jagłami

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • około 50 dkg świeżych kurek,
  • 1 cebula,
  • po kawałeczku korzenia pietruszki i selera, kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę, razem ok. 0,5 szklanki),
  • 2 smukłe marchewki,
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej,
  • 1 duży, żółty pomidor,
  • 1/3 szklanki śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki,
  • 50-100g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony TercettSer topiony TercettSer topiony SortettSer topiony SortettSer topiony Z salamiSer topiony Z salamiŻyczymy smacznego! z papryką (bloczek),
  • 2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy,
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki płynu,
  • 1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki,
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • około 50 dkg świeżych kurek,
  • 1 cebula,
  • po kawałeczku korzenia pietruszki i selera, kawałek białej części pora (pokrojone w kosteczkę, razem ok. 0,5 szklanki),
  • 2 smukłe marchewki,
  • po 1/2 strąka papryki żółtej i czerwonej,
  • 1 duży, żółty pomidor,
  • 1/3 szklanki śmietany wymieszanej z 1/2 łyżeczki mąki,
  • 50-100g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony TercettSer topiony TercettSer topiony SortettSer topiony SortettSer topiony Z salamiSer topiony Z salamiŻyczymy smacznego! z papryką (bloczek),
  • 2 łyżki masła do grzybów + 1 łyżeczka do kaszy,
  • 1/3 łyżeczki papryki mielonej słodkiej,
  • 1 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 szklanki płynu,
  • 1 czubata łyżka posiekanych listków pietruszki,
  • 2 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii.

Sposób przygotowania:

Kaszę dokładnie przepłukać na sicie, zalać w rondelku 2 szklanki płynu - ja dałam wodę z mlekiem, pół na pół, dodać po łyżeczce masła i soli, ugotować. Do ugotowanej kaszy dodać posiekane zioła, wymieszać. Marchewkę pokroić w plasterki, można naciąć wzdłuż dookoła rowki, wtedy krążki będą wyglądać jak kwiatki. Kurki oczyścić i opłukać, osączyć. Z papryk usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę.

Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w paski. Warzywa korzeniowe i cebulę obrać, drobno posiekać. W szerokim rondlu rozpuścić masło, zeszklić na nim cebulkę, posypać papryką w proszku, rozmieszać dokładnie. Dodać marchewkowe krążki, warzywa korzeniowe i grzyby, dusić pod przykryciem ok. 10-15 min.

Następnie dodać paprykę świeżą i pomidora, po chwili oprószyć solą, pieprzem, dodać serek topiony pokrojony na małe kawałki i zabielić śmietaną, mieszać aż serek się rozpuści. Podawać z kaszą jaglaną.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: