Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Serowe kołaczyki

Dodany , autor MB

  • Przepis dostępny w kategoriach:
  • polska
Dodaj przepis
Zaczyn drożdżowy:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka (około 100ml)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Na ciasto:

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 3,5 szklanki mąki

Na nadzienie:


Na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • ulubiony dżem

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Zaczyn drożdżowy:

  • 20 g drożdży
  • 1/2 szklanki mleka (około 100ml)
  • 1/2 szklanki mąki
  • 1/4 łyżeczki cukru

Na ciasto:

  • 120 g masła o temp. pokojowej
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • 1/2 szklanki mleka
  • cukier waniliowy
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 2 łyżki skórki z cytryny
  • 3,5 szklanki mąki

Na nadzienie:


Na kruszonkę:

  • 2 łyżki mąki
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka cukru
  • ulubiony dżem

Sposób przygotowania:

Drożdże rozpuścić w letnim mleku. Po 3 min. dodać mąkę i cukier. Dokładnie wymieszać. Owinąć plastikową folią i odłożyć na 30 minut.
W dużej misce utrzeć masło dodawać do niego stopniowo cukier. Dodać zaczyn.Zmniejszyć obroty miksera i dodawać: żółtka, mleko, wanilię, skórkę, sól i mąkę. Kiedy ciasto będzie już gładkie, wyjąć je i uformować kulę. Ciasto owinąć w plastikową folię wysmarowaną masłem. Zostawić, żeby wyrosło, (ok. 40-60 minut.)

Nadzienie: masło wymieszać z cukrem. Dodać ser i żółtko, wymieszać.
Kruszonka: wszystkie składniki włożyć do miseczki i pokruszyć palcami lub łyżką. Ciasto podzielić na 15 części i z każdej z nich zrobić płaski placuszek, wypełnić go serem. Na wierzchu ułożyć łyżeczkę ulubionego dżemu i posypać kruszonką. Piekarnik nagrzać do temp. 180 stopni C. Wstawić kołaczyki i piec ok. 20 minut, lub do czasu zarumienienia.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: