Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

SPÓD:
  • 20 szt. herbatników kakaowych typu Petit Buerre,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Muscovado.

MASA SEROWA:
  • 1 kg twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiŻyczymy smacznego! białego 3-krotnie mielonego (ja użyłam taki z pudełka),
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 opakowania 16g cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki płatków czekoladowych,
  • 5-6 łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szklanki gorącej wody.

GALARETKA OWOCOWA:
  • 4 gruszki Konferencje,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • około 1-1,5 szklanki wody.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

SPÓD:
  • 20 szt. herbatników kakaowych typu Petit Buerre,
  • 50 g rozpuszczonego masła,
  • 1 łyżka cukru trzcinowego Muscovado.

MASA SEROWA:
  • 1 kg twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z ziołamiAlmette z ziołamiŻyczymy smacznego! białego 3-krotnie mielonego (ja użyłam taki z pudełka),
  • 2 jajka,
  • 3/4 szklanki cukru kryształu,
  • 2 opakowania 16g cukru wanilinowego,
  • 3 łyżki płatków czekoladowych,
  • 5-6 łyżeczek żelatyny w proszku + 0,5 szklanki gorącej wody.

GALARETKA OWOCOWA:
  • 4 gruszki Konferencje,
  • 4 łyżki cukru kryształu,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • 3 łyżeczki żelatyny,
  • około 1-1,5 szklanki wody.

Sposób przygotowania:

Wypełniłam, po brzegi, tortownicę o średnicy 22cm. Żelatynę odmierzałam zwykłą łyżeczką do herbaty, tak z małym garbkiem. Herbatniki włożyłam do torebki foliowej i pokruszyłam dokładnie, przesypałam do miski, wlałam rozpuszczone masło i dodałam cukier, wymieszałam, przełożyłam do tortownicy, dokładnie ugniotłam na dnie łyżką i wstawiłam do lodówki. Gruszki obrałam, usunęłam gniazda nasienne a miąższ pokroiłam w kosteczkę i skropiłam sokiem cytrynowym.

Następnie przełożyłam do rondelka, dodałam cukier, 1 szklanka wody i na małym ogniu zagotowałam. Po chwili zdjęłam z ognia, dodałam żelatynę, mieszałam aż całkowicie się rozpuściła - objętość gruszek z wytworzonym sokiem powinna wynosić 0,5 l i jeśli jest mniej to należy dolać trochę wody. Galaretkę owocową odstawiłam do ostygnięcia. Żelatynę przeznaczoną do masy serowej rozpuściłam w 0,5 szklanki gorącej wody, odstawiłam aby przestygła.

W tym czasie ubiłam 2 całe (umyte dokładnie i sparzone!) jajka z cukrem zwykłym i wanilinowym. Do puszystej masy dodałam ser i jeszcze chwilę ubijałam. Następnie cieniutkim strumieniem, nie przerywając miksowania, wlałam rozpuszczoną żelatynę. Na koniec dodałam płatki czekoladowe i zamieszałam łyżką. Masę wylałam do tortownicy z zastygniętym spodem, odstawiłam do stężenia, do lodówki na ok. 0,5 godz.

Po tym czasie na wierzch wylałam tężejącą galaretkę z gruszkami i ponownie odstawiłam tortownicę do lodówki. Deser najlepiej zrobić poprzedniego dnia, będziemy mieli pewność, że masa dobrze stężeje.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: