Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek,
  • 350 g sera Halloumi,
  • cytryna,
  • sałata.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 ząbki czosnku,
  • kilkanaście listków świeżej mięty,
  • oliwa z oliwek,
  • 350 g sera Halloumi,
  • cytryna,
  • sałata.

Sposób przygotowania:

Sos:
Czosnek obieramy i rozgniatamy z dużą szczyptą soli, umytą mięte dokładnie osuszamy i siekamy. Dzielimy ja na pół. Połowę mięty dodajemy do czosnku wraz z 4 łyżkami oliwy i odrobiną świeżo zmielonego pieprzu. Dokładnie mieszamy. Rozgrzewamy piekarnik. Następnie Halloumi kroimy w kostkę o boku 3 cm.

Kładziemy kostki na blaszkę i posypujemy drugą połową siekanej mięty. Wstawiamy blaszkę z serem pod opiekacz i grillujemy kilka minut, aż ser się zrumieni - trzeba dobrze pilnować! Gorący ser kładziemy na talerzach wyłożonych listkami mieszanej sałaty i polewamy sosem miętowo-czosnkowym. Obok kładziemy cytrynkę pokrojoną w ćwiartki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: