Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Rzeszowiaczek (ciasto 3 w 1 mak + ser + orzechy)

Dodany , autor olka20006

Dodaj przepis
  • na słodko

  • > 100 PLN

Ciasto:

  • 1 margaryna,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 40 dkg mąki pszennej (tortowej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 dkg cukru pudru,


Masa orzechowa:

  • 25 dkg orzechów włoskich (mielonych),
  • 3 łyzki mleka (zalać nim orzechy),
  • 10 dkg cukru,
  • 2 białka (ubić z nich pianę)


Masa makowa:

  • 30 dkg zmielonego maku,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 2 białka (ubić z nich pianę),
  • aromat migdałowy - kilka kropelek.


Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 6 jajek,
  • 2 szkl cukru pudru,
  • 25 dkg masła,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • aromat np. śmietankowy.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 1 margaryna,
  • 4 ugotowane jajka,
  • 40 dkg mąki pszennej (tortowej),
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 10 dkg cukru pudru,


Masa orzechowa:

  • 25 dkg orzechów włoskich (mielonych),
  • 3 łyzki mleka (zalać nim orzechy),
  • 10 dkg cukru,
  • 2 białka (ubić z nich pianę)


Masa makowa:

  • 30 dkg zmielonego maku,
  • 1 łyżka masła,
  • 10 dkg cukru,
  • 2 białka (ubić z nich pianę),
  • aromat migdałowy - kilka kropelek.


Masa serowa:

  • 1 kg tłustego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette śmietankowyAlmette śmietankowyAlmette jogurtowyAlmette jogurtowyŻyczymy smacznego!,
  • 6 jajek,
  • 2 szkl cukru pudru,
  • 25 dkg masła,
  • 10 dkg rodzynek,
  • 1 budyń śmietankowy,
  • 1 łyżka maki ziemniaczanej,
  • aromat np. śmietankowy.

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Jajka mielimy przez maszynkę. Łączymy z resztą składników ciasta. Wyrabiamy ciasto, które nastepnie wykładamy na blaszkę.

Masa orzechowa:
Orzechy zalewamy mlekiem na 5 minut. Dodajemy resztę składników i dobrze mieszamy. Na koniec dodajemy pianę z białek.

Masa makowa:
Wszystkie składniki podsmażamy w rondelku przez pare minut (mieszając i uważając aby się nie przypaliła masa). Odstawiamy z kuchenki dodajemy aromat i pianę z białek, delikatnie mieszamy. Zostawiamy do ostudzenia.

Masa serowa:
Ser mielimy. Ucieramy żółtka z cukrem, do utartej masy dodajemy masło+ser+budyń+makę ziemniaczaną+rodzynki+aromat i na końcu pianę z białek.

UWAGA!!!
Na ciasto wyłożone na blaszce wykładamy pasami przygotowane masy (dłuższa strona blaszki) masa orzechowa obok serowa i nastepnie makowa i znów powtórka trzech mas i tak do wyczepania masy orzechowej i makowej. Powinna nam zostać masa serowa, którą wykładamy na cały wierzch ciasta (paski powinny mieć szerokość ok 2 cm,ja robię pergaminowe tuby - rękawy i do nich daję masę i wyciskam).

Pieczemy w temperaturze ok 170 stopni - czas około 1h 20min.

----------------------------masa orzechowa
----------------------------masa serowa
----------------------------masa makowa
----------------------------masa orzechowa
----------------------------masa serowa
----------------------------masa makowa

Ciasto jest pracochłonne, ale zapewniam że się opłaca, bo efekt jest wspaniały.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: