Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • < 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Sos: 7-8 łyżek octu ryżowego, łyżka sosu sojowego i 4 łyżki cukru.Ryż nie może być ani za suchy, ani rozgotowany. Dokładnie płuczemy szklankę ryżu, umieszczając ziarna na sicie w dużym garnku z wodą. Potrząsaj sitkiem i płucz ryż, aż woda będzie przezroczysta.

Następnie zalej ryż dużą ilością wody i pozostaw na ok. 30 min. Odsącz i ponownie zalej, tym razem odmierzoną ilością wody (szklanka ryżu na 1,2 szklanki wody).Przełóż ryż z wodą do garnka, przykryj i szybko doprowadź do wrzenia na dużym ogniu . Przykręć ogień na malutki i gotuj kolejne 10 min.

Wyłącz ogień i zostaw ryż na 10-15 min.Nie wolno w tym czasie zdejmować pokrywki.Następnie wyłóż ryż do miski i połącz z przygotowanym wcześniej sosem a także z ulubionym smakiem serka Hochland.Całość wymieszaj łyżką i ostudź do temperatury pokojowej.Na bambusowej macie rozłóż wodorosty, a następnie nałóż ryż na 2/3 powierzchni.Na środku ryżu ułóż paski cienko pokrojonej ryby, paluszka krabowego lub krewetkę, obok ryby ułóż wszystkie przygotowane dodatki np.awokado i szczypiorek

Następnie zacznij rolować ściśle matę, zaczynając od końca wypełnionego ryżem.Rolkę odłóż na chwilę spojeniem do dołu, by wilgotne od mokrego ryżu końce wodorostów skleiły się ze sobą.Rulon pokrój na 1,5-cm kawałki. Aby ich krawędzie były równe, nóż musi być zmoczony w wodzie. Smacznego!
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: