Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

CIASTO:
  • 1 kg mąki,
  • 8 łyżek cukru kryształ,
  • kostka drożdży,
  • 1 szkl. podgrzanego mleka,
  • 5 jajek,
  • 20 dag stopionego masła,
  • szczypta soli.


NADZIENIE:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:
  • 1 kg mąki,
  • 8 łyżek cukru kryształ,
  • kostka drożdży,
  • 1 szkl. podgrzanego mleka,
  • 5 jajek,
  • 20 dag stopionego masła,
  • szczypta soli.


NADZIENIE:

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Mąkę wsypać do miski. Drożdże rozpuścić w mleku z dodatkiem 1 łyżeczki cukru. Pozostawić do wyrośnięcia. W mące zrobić dołek, wlać wyrośnięte drożdże i trochę wyrobić. Następnie wlać roztrzepane jaja z cukrem, a na końcu dodać roztopione masło. Wyrabiać do momentu, aż będzie odklejać się od ręki i dna miski. Pozostawić na 1 godzinę do wyrośnięcia w ciepłym miejscu.

NADZIENIE:
Budynie ugotować na mleku w podanych proporcjach.
W drugiej wersji z serem połączyć wszystkie składniki ze sobą.

Wyrośnięte ciasto podzielić na 4 części. Każdą cześć rozwałkować na kształt koła i wycinać po 8 trójkącików. Nałożyć farsz i piec w nagrzanym do do 180 st. C piekarniku przez 20 minut.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: