Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • > 100 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Na dużej patelni lub w garnku o grubszym dnie rozgrzać oliwę i 1 łyżkę masła. Na tłuszcz wrzucić na 2 min. pokrojoną drobno cebulę,gdy zmięknie dodać posiekany czosnek i ryż. Smażyć na małym ogniu ciągle mieszając aż ryż będzie przeźroczysty i pokryje się tłuszczem.Wlać wino jeśli jest uwzględnione - będzie ono podczas gotowania sporo bulgotać i parować - szybko odparuje.Wtedy wlać łyżkę wazową gorącego bulionu i cały czas gotować mieszając aż ryż wchłonie bulion.

Dolewać stopniowo po łyżce wazowej bulion ,czekając z dodaniem kolejnej aż ryż wchłonie poprzednią porcję.Nie dopuścić do zupełnego wyschnięcia ryżu.
W czasie gotowania gdy ryż już jest prawie miękki dodać pokrojone drobno pomidory,bazylię i dalej dolewać bulion,aż risotto będzie o konsystencji kremu - ziarna ryżu powinny być miękkie ale jędrne.
Zestawić z ognia.dodać pozostałe masło,pokrojoną w kostkę mozzarellę i starty Parmezan. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Przykryć i odstawić na minutę.
Podawać zanim Mozzarella całkowicie się roztopi.

Smacznego!
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: