Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 300g lub 400g ryżu / w zależności od apetytu ;)
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 6-8 plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • koperek (można zastąpić natką pietruszki) sól
  • pieprz
  • sos sojowy (pikantny)
  • słodka papryka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 podwójne piersi z kurczaka
  • 300g lub 400g ryżu / w zależności od apetytu ;)
  • 2 średnie cebule
  • 2 pomidory
  • 3 ząbki czosnku
  • 2 szklanki bulionu z kostki
  • bazylia
  • zioła prowansalskie
  • tymianek
  • oliwa z oliwek
  • 6-8 plasterków sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • koperek (można zastąpić natką pietruszki) sól
  • pieprz
  • sos sojowy (pikantny)
  • słodka papryka

Sposób przygotowania:

Mięso umyć, pokroić na niewielkie kawałki. Doprawić do smaku solą, pieprzem, słodką papryką. Podsmażyć na oliwie z oliwek to uzyskania złocistego koloru. Usmażone mięso przerzucić do osobnego garnka. Obrać cebulę i czosnek, drobno posiekać i zeszklić na oleju. Dodać odrobinę soli i pieprzu.

Ryż starannie opłukać, dodać do smażącej się cebuli z czosnkiem, a kiedy zrobi się przezroczysty, całą zawartość patelni przełożyć do garnka z kurczakiem. Pomidory umyć, sparzyć, obrać ze skórki i pokroić na małe kawałki.

Następnie dodać do garnka z kurczakiem i ryżem. Całość zalać bulionem, dodać zioła (do smaku) i dusić aż ryż wchłonie cały płyn. Doprawić dodatkowo całość pieprzem oraz sosem sojowym - jeżeli ktoś woli ostrzejszą potrawę. Na talerzu posypać risotto skrojonym serem oraz przystroić koperkiem.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze