Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

700 g ciasto na makaron:



[b]Ciasto na makaron:


  • 450 g mąki,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 60 ml wody.


Klasyczny sos pomidorowy:

  • 2 pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory bez skóry,
  • mała puszka pomidorów pelati,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki porwanych liści bazylii,
  • 1 suszona pikantna papryczka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

700 g ciasto na makaron:



[b]Ciasto na makaron:


  • 450 g mąki,
  • 4 jajka,
  • szczypta soli,
  • ok. 60 ml wody.


Klasyczny sos pomidorowy:

  • 2 pokrojone w kostkę dojrzałe pomidory bez skóry,
  • mała puszka pomidorów pelati,
  • 2 ząbki drobno posiekanego czosnku,
  • 2 łyżki porwanych liści bazylii,
  • 1 suszona pikantna papryczka,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • Sól i świeżo mielony czarny pieprz.

Sposób przygotowania:

Wszystkie składniki ciasta dokładnie wymieszać, wyrobić do uzyskania jednolitej masy, owinąć w ściereczkę i odstawić na 2 godziny do lodówki. Następnie ciasto rozwałkować na cienkie płaty, podsypując mąką, aby ciasto się nie kleiło. Cebulę i czosnek podsmażyć na oliwie z oliwek, dodać szpinak, doprawić do smaku gałką muszkatołową, solą i pieprzem. Po ostudzeniu dodać ser Ricotta, pokrojony ser Mozzarella i całość dokładnie wymieszać.

Na oliwie z oliwek podsmażyć posiekany czosnek, bazylię i świeże pomidory. Całość doprawić do smaku pikantną papryką, solą i pieprzem, dodać pomidory pelati i dusić do uzyskania konsystencji sosu. Rozwałkowane płaty ciasta pociąć na długie paski o szerokości 16 cm. Na połowie paska ułożyć farsz (ok. 1 łyżki stołowej) w odległości ok. 10 cm jeden od drugiego. Wokół farszu rozsmarować roztrzepane jajko. Farsz przykryć drugą częścią ciasta, przycisnąć dłońmi farsz przez założone na niego ciasto i docisnąć. Pociąć w kwadraty, starając się, aby farsz znajdował się pośrodku.

Ravioli gotować przez ok. 3-4 minuty w dużej ilości osolonej wody z dodatkiem oliwy z oliwek, od czasu do czasu mieszając. Tak przygotowane ravioli podawać z klasycznym sosem pomidorowym posypane serem Parmezan.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: