Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajo
  • 100 g dobrego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Łyżka bułki tartej


FARSZ:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 200 g mąki
  • 1 jajo
  • 100 g dobrego masła
  • 1/2 łyżeczki soli
  • Szczypta proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki kurkumy
  • 1/2 łyżeczki ziół prowansalskich
  • Łyżeczka oliwy z oliwek
  • Łyżka bułki tartej


FARSZ:

Sposób przygotowania:

Mąkę przesiewamy na stolnicę, dodajemy sól, proszek do pieczenia i przyprawy. Robimy wgłębienie na środku, do którego wbijamy całe jajko, na brzegach układamy pokrojone w kostkę zimne masło. Długim nożem siekamy składniki, aż do momentu kiedy powstaną grudki, które bardzo szybko zagniatamy i formujemy kulę. Następnie ciasto owijamy folią spożywczą i wstawiamy na ok. 30 minut do lodówki. Bakłażana kroimy na podłużne plastry grubości 5 mm, solimy z dwóch stron i układamy na sito na ok. 30 minut. W międzyczasie zabieramy się za zalewę: rozkłócone jaja ze śmietaną doprawiamy solą, pieprzem, bazylia i szczyptą kurkumy.

W tym czasie skonfrontowany z solą bakłażan zdążył puścić soki, przez co pozbył się niepożądanej goryczki. Koniecznie osuszmy go papierowym ręcznikiem. Plastry bakłażana smarujemy za pomocą pędzelka oliwą zmieszaną z ziołami prowansalskimi i pieprzem a następnie krótko rumienimy na patelni grillowej z odrobiną oliwy. Na ostudzonego bakłażana układamy szynkę i plastry sera po czym zwijamy bardzo ściśle roladki, każdą z nich przekrajmy na pół. Nasze ciasto odleżało już swoje w lodówce, czas je szybko rozwałkować i wyłożyć nim wysmarowana oliwą i obsypaną bułką tartą formę.

Aby spód był odpowiednio kruchy nakłuwamy go dość gęsto widelcem. Na wierzch układamy przygotowane wcześniej roladki, najlepiej tak, aby oberżynowa skórka była na górze. Całość zalewamy przygotowaną wcześniej masą jajeczno-śmietanową. Lekko oprószamy ostra papryczką i czym prędzej wkładamy quiche do nagrzanego do 200st. piekarnika. Jeszcze tylko 40 minut cierpliwości i można się delektować. Quiche podajemy na ciepło lub zimno, ale zawsze w towarzystwie odpowiednio schłodzonego rieslinga.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: