Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

CIASTO PTYSIOWE:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 50g masła albo margaryny,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cukier wanilinowy 8g,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka.


WYPEŁNIENIE:



LUKIER:

  • sok z połowy cytryny,
  • cukier puder.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO PTYSIOWE:

  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 50g masła albo margaryny,
  • 1 szklanka wody,
  • 1 cukier wanilinowy 8g,
  • szczypta soli,
  • 4 jajka.


WYPEŁNIENIE:



LUKIER:

  • sok z połowy cytryny,
  • cukier puder.

Sposób przygotowania:

CIASTO:
Mąkę przesiać. Wodę zagotować w rondlu, dodać masło, sól i cukier wanilinowy. Do wrzącego płynu wsypać mąkę i od razu bardzo energicznie wymieszać - najlepiej drewnianą łyżką - aż zrobi się jednolite, kluchowate, lśniące ciasto. Rondel cały czas trzymać na ogniu i ucierać ciasto 2-3 minuty aby mąka dobrze się zaparzyła. Zestawić i lekko przestudzić. Do jeszcze dobrze ciepłego ciasta wbijać kolejno po jednym jajku cały czas ucierając.

Ciasto ma być gęste i lepkie. Napełnić ciastem rękaw cukierniczy i wyciskać porcje ciasta wielkości małych jabłek na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do 220 st. C, po czym zmniejszyć temperaturę do 180st. C i piec dalej ok.15 min. Po upieczeniu wyjąć i przekroić poziomo na pół ostrym, najlepiej ząbkowanym nożem, odstawić do ostygnięcia.

WYPEŁNIENIE:
Cytrynę wyszorować, sparzyć wrzątkiem, otrzeć skórkę i wycisnąć sok. Gruszki obrać, wykroić gniazda nasienne, miąższ pokroić w kosteczkę, przełożyć do rondelka. Dodać sok i skórkę z cytryny oraz cukier, zagotować i poddusić 2 min. a następnie zdjąć z ognia, dodać żelatynę i mieszać aż całkowicie się rozpuści, odstawić do całkowitego wystudzenia.

Kiedy zacznie tężeć dodać do roztartego z cukrem waniliowym sera, dokładnie wymieszać i ew. dosłodzić do smaku Masą wypełniać czubato dolną część ptysiów, przykryć czapeczkami. Utrzeć lukier z soku z cytryny i kilku łyżek cukru pudru, posmarować wierzch ptysiów. Podawać schłodzone.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: