Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Polędwiczki w pysznym sosie serkowym

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po około 250 g każda),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,


SOS:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 polędwiczki wieprzowe (po około 250 g każda),
  • 2 łyżki masła,
  • sól i pieprz,


SOS:

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzewamy do temperatury 230 stopni C. Polędwiczki myjemy, lekko osuszamy, po czym przprawiamy solą i pieprzem.

Na patelni - najlepiej żaroodpornej, aby można było wstawić ją do piekarnika - roztapiamy łyżkę masła. Wrzucamy polędwiczki i porządnie obsmażamy, aż się ładnie zrumienią ze wszystkich stron. Patelnię z mięsem wstawiamy do piekarnika i pieczemy przez około 15 minut.

SOS W MIĘDZYCZASIE:
Do rondelka wlewamy bulion, jak będzie dobrze ciepły wyciskamy dodajemy serek topiony (ten rozpuszcza się najszybciej) jak ser się rozpuści dodajemy mleko lub śmietanę - ja je dodaję "na oko", tak, żeby miało to konsystencję sosu , więc nie możemy mlekiem zbyt rozgęścić itd.
Na koniec dodajemy przyprawy i dodatki. pieprz, paprykę ostrą do smaku!
Gotowe.

JAK PODAWAĆ?
Mięso kroimy na ukośne plastry, wykładamy na talerze i polawamy sosem serkowym. do tego resztę sosu podajemy w sosjerce.

Uwagi:
sos o szybko stygnie i gęstnieje. Można go stosować do mięs, ale i warzyw - typu szparagi, kalafior itp.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: