Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Piersi z kurczaka faszerowane serem

Dodany , autor Konto usunięte

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • 4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • suszony tymianek
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • 8 wykałaczek


Nadzienie:

  • 3-5 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego!
  • 1/3 kostki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól czosnkowa
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie kilka listków świeżej bazylii lub mięty

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 4 dość duże pojedyncze piersi z kruczka
  • 5-6 łyżek oliwy z oliwek
  • suszony tymianek
  • curry
  • sól
  • pieprz
  • 8 wykałaczek


Nadzienie:

  • 3-5 dag żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiŻyczymy smacznego!
  • 1/3 kostki masła
  • 4-5 ząbków czosnku
  • sól czosnkowa
  • sól
  • pieprz
  • ½ pęczka natki pietruszki
  • 1-2 łyżeczki soku z cytryny
  • ewentualnie kilka listków świeżej bazylii lub mięty

Sposób przygotowania:

Kurczaka dokładnie umyć. Przy pomocy ostrego noża każdej z piersi wyciąć kieszeń, starając się, by otwór na zewnątrz był mały, zaś w środku znacząco większy. Następnie piersi posolić i popieprzyć i odstawić na chwilę.

W tym czasie przygotować mało ziołowe. 1/3 kostki masła wymieszać z czosnkiem przeciśniętym przez praskę, solą, solą czosnkową, pieprzem, sokiem z cytryny i posiekaną pietruszką. Jeżeli mamy można dodać kilka listków bazylii i mięty. Wszystko należy dokładnie wymieszać , a ilość soli dobrać do smaku.

Ser pokroić na 4 plastry. W każdą „kieszeń” włożyć po plastrze sera zołtego i 1/4 masła ziołowego, a następnie spiąć przy pomocy wykałaczek. Do środka można włożyć również kawałki brzoskwini i ananasa jednak nie jest to konieczne.

Następnie piersi z kurczaka polać oliwą z oliwek. Posypać suszonym, tymiankiem i curry, a następnie przewrócić i czynność tę powtórzyć z drugiej strony. Z oliwy i ziół powinna utworzyć się pewnego rodzaju marynata. Gdy przyprawy wymieszają się już z oliwą, wówczas jeszcze raz posypać delikatnie curry. Wstawić do lodówki na około 1-2 godzin. Mięso jest najsmaczniejsze pieczone na grill’u, może być jednak pieczone również na płycie kamiennej, w piekarniku, czy na patelni.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: