Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pierś z kurczaka z serem pleśniowym

Dodany , autor Konto usunięte

  • Przepis dostępny w kategoriach:
  • polska
Dodaj przepis

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Pierś kurczaka kroimy na małe kawałki, nacieramy odrobiną soli, pieprzu, czosnkiem, ziołami prowansalskimi i odstawiamy na chwilę, by mięso nasiąknęło przyprawami - następnie podsmażamy na odrobinie oliwy; pieczarki kroimy na małe kawałki i dorzucamy na patelnię do mięsa, dusimy pod przykryciem; na drugiej patelni topimy ser pleśniowy i dolewamy do niego śmietanę; brokuł dzielimy na różyczki i gotujemy - gdy już będą lekko podgotowane wyławiamy kilka ładniejszych różyczek i odkładamy, pozostałe gotujemy do rozgotowania.

Rozpadające się różyczki dorzucamy do sera pleśniowego ze śmietaną i rozgniatamy; do tak przygotowanego sosu brokułowo-serowego wrzucamy podduszone mięso z pieczarkami i trzymamy na ogniu, by składniki się "przegryzły", dorzucamy odstawione różyczki brokuła i podgotowujemy; makaron gotujemy al dente - polewamy sosem z mnóstwem składników i posypujemy startym parmezanem. Pyszny smak dania zrekompensuje nam konieczność wąchania zapachu pleśniowego topiącego się sera:)
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
To ser twardy, o ziarnistej konststencji, słomkowożółtego koloru, ma charakterystyczny, bardzo pikantny, lecz dojrzały i przyjemny smak i zapach. Przede wszystkim powszechnie znany jako najpopularniejszy na świecie ser do ucierania.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: