Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Pierogi razowe z kurkami i serem wędzonym

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • około 0,5 kg świeżych kurek,
  • 1 cebulka,
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • około 3/4 szklanki wody (może troszkę więcej, ile zabierze mąką),
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4-5 łyżek masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50-100 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • około 0,5 kg świeżych kurek,
  • 1 cebulka,
  • 1 szklanka mąki żytniej razowej,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 jajko,
  • około 3/4 szklanki wody (może troszkę więcej, ile zabierze mąką),
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 4-5 łyżek masła,
  • 1 łyżka oleju,
  • 50-100 g sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • do smaku: sól, pieprz mielony, papryka mielona słodka.

Sposób przygotowania:

Obie mąki wsypać do miski, wbić jajko, dodać troszkę soli i łyżkę oleju, wlewać powoli dobrze ciepłą wodę i zagniatać ciasto aż będzie zwarte, ale dość elastyczne, odłożyć pod przykryciem na ok. 30 min. aby odpoczęło. Kurki oczyścić dokładnie, opłukać, osączyć, posiekać dość drobno. Na patelni rozpuścić 2 łyżki masła, zeszklić posiekaną cebulę, oprószyć papryką mieloną i dodać kurki, smażyć kilka minut mieszając aż odparuje woda.

Dodać 2 łyżki śmietany wymieszanej z łyżeczką mąki, jeszcze chwilę smażyć aż masa będzie bardzo gęsta, doprawić solą, pieprzem, dodać natkę, wymieszać, przestudzić. Na oprószonym mąką blacie rozwałkować dość grubo ciasto, wycinać kółka np. szklanką, nakładać po łyżce farszu i dokładnie zlepiać brzegi. Trzeba uważać i robić to starannie bo przez zawartość otrąb w mące razowej ciasto lubi się rozłazić. Pierogi gotować w osolonym wrzątku, ale nie wkładać ich naraz zbyt wiele bo są delikatne. Kiedy wypłyną na wierzch - wyjąć.

Na patelni rozpuścić resztę masła, podsmażyć ugotowane pierogi. Zostało mi trochę farszu więc dodałam do niego 3 łyżki śmietany i trochę wody i podgrzałam aby powstał sos. Polałam nim gorące pierogi i posypałam startym serem wędzonym. Pycha! Z podanej ilości składników wyszło mi 15 dużych pierogów.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: