Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 100 PLN

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego (300g)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Masa serowa:


Polewa:

  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Składniki na ciasto:

  • 2 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 szklanki cukru
  • 1 szklanka mleka
  • 1/2 szklanki oleju
  • 1 słoiczek dżemu śliwkowego (300g)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie cukru waniliowego (16g)
  • 3 łyżki kakao
  • 1 łyżka sody oczyszczonej
  • 1 łyżka proszku do pieczenia


Masa serowa:


Polewa:

  • 5 łyżek śmietany
  • 5 łyżek cukru
  • 3 łyżki kakao

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Jajka ubić z cukrem. Dodać resztę składników i mieszać do uzyskania jednolitej masy.

Masa serowa:
Żółtka utrzeć z cukrem, dodać zmielony ser, mąkę i roztopioną, przestudzoną margarynę, wymieszać.
Na końcu dodać ubitą pianę z białek, dokładnie wymieszać.

Polewa:
Śmietanę zagotować z cukrem, dodać kakao, wymieszać.

Piernik z serem:
Ciasto wylać na wyłożoną pergaminem blachę o wymiarach 37x21 cm.
Na wierzchu rozłożyć ser. Piec ok 60 minut w temp. 180 C.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: