Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 50 dkg mąki
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 g cukru
  • szczypta soli


Farsz:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 250 ml mleka
  • 35 g drożdży świeżych
  • 50 dkg mąki
  • 80 g roztopionego masła
  • 2 żółtka
  • 1 jajko
  • 5 g cukru
  • szczypta soli


Farsz:

Sposób przygotowania:

Lekko podgrzane mleko wlewamy do miski i dodajemy drożdże, rozcieramy. Wsypujemy cukier i dodajemy łyżkę mąki. Mieszamy i zostawiamy do wyrośnięcia - a zostawiłam na pół godziny.

Wsypujemy do miski mąkę, dodajemy sól. Wlewamy rozkłócone jajka i wyrośnięty rozczyn. Wyrabiamy ciasto dolewając masło. Ja wyrabiałam je w robocie kitchen aid, aż do momentu gdy odchodziło od ścianek. Przykrywamy folią spożywczą i zostawiamy do wyrośnięcia - około 40 minut.

Szpinak wrzucamy na patelnie i odparowujemy go. Przekładamy do miski i miksujemy blenderem. Dodajemy ser ricottę, przeciśnięty przez praskę czosnek, śmietanę i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową. Dodajemy łyżkę mąki i ponownie mieszamy. Ser mozzarellę ścieramy na tarce na dużych oczkach. Wsypujemy do szpinaku i mieszamy.

Z wyrośniętego ciasta odrywamy porcje i rozpłaszczamy robiąc z niej kółko. Nakładamy porcje farszu i zlepiamy, albo w formę bułeczki, że farsz jest w środku albo jak ja to robiłam zlepiając przeciwległe boki a z boku zostawała nie zlepiona część.

Pierogi układamy na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w odstępach i zostawiamy na 15 minut do lekkiego wyrośnięcia. Smarujemy roztrzepanym jajkiem. Piekarnik nagrzewamy do 200'C i wkładamy pierogi na 20-30 minut. Pieczemy do czasu zarumienienia. Ja kilka posypałam startą mozzarellą pod koniec pieczenia.

Ten przepis znaleźliśmy z synkiem w internecie - u liski. Trochę go zmieniłam i wyszły takie oto pierożki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: