Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

CIASTO:

  • 3 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. śmietany,
  • 25 dag tłuszczu.


NADZIENIE:

  • serek tofuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego!,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1-2 pietruszki,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka oleju (oliwy),
  • sól i pieprz,
  • ze 2 łyżki mąki (najlepiej z amarantusa, ale może być każda inna),
  • natka pietruszki,
  • sezam do posypania.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 3 szkl. mąki,
  • 0,5 szkl. śmietany,
  • 25 dag tłuszczu.


NADZIENIE:

  • serek tofuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette z chrzanemAlmette z chrzanemAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąŻyczymy smacznego!,
  • 3 średnie marchewki,
  • 1-2 pietruszki,
  • mała puszka kukurydzy,
  • 1 łyżka oleju (oliwy),
  • sól i pieprz,
  • ze 2 łyżki mąki (najlepiej z amarantusa, ale może być każda inna),
  • natka pietruszki,
  • sezam do posypania.

Sposób przygotowania:

Pracę zaczynamy od zrobienia ciasta: wszystkie składniki szybko i dokładnie zagniatamy, zawijamy w folię i chowamy do lodówki. Osuszamy pot z czoła. Dalej będziemy pracować wolno i bez pośpiechu. Wyciągamy na światło dzienne tarkę o grubych okach i ucieramy na niej przygotowane warzywa. Na sporej patelni rozgrzewamy olej i smażymy na nim przez chwilkę nasze warzywka, tyle tylko by surowe nie były. Dodajemy do nich mocno rozdrobniony serek, odsączoną kukurydzę, posiekaną pietruszkę, doprawiamy wszystko solę i pieprzem i zagęszczamy mąką, by nadzienie nie było zbyt płynne.

Odstawiamy nasze nadzienie by wystygło. Powracamy do ciasta – wyjmujemy i wałkujemy na prostokąt 20 cm szeroki i jakieś 60 długi. Smarujemy nadzieniem ¾ szerokości i zwijamy jak roladę po dłuższym boku zaczynając od tego posmarowanego nadzieniem. Teraz musimy pociąć roladkę na kawałki – ja tnę na 4 centymetrowe. Wierzch posmarujemy mlekiem rozmąconym z żółtkiem i smarujemy sezamem by pięknie wyglądały. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st. C ok. 25 minut czyli do odpowiedniego zarumienienia.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: