Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 100 PLN

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 750 ml mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli.


Farsz:



Do smarowania:

  • 1 jajko

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 1 kg mąki pszennej,
  • 1,5 kostki margaryny,
  • 750 ml mleka,
  • 8 dag drożdży,
  • 3 łyżeczki cukru,
  • 3 łyżki oliwy z oliwek,
  • 3 jajka,
  • Szczypta soli.


Farsz:



Do smarowania:

  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Najpierw należy zrobić zaczyn. Należy wziąć 0,5 l ciepłego mleka, dodać 2 szklanki mąki pszennej, rozkruszyć drożdże, dodać razem z cukrem i zostawić w ciepłym miejscu, przykryć ściereczką do wyrośnięcia. Kiedy już podrośnie, należy dodać resztę mąki pszennej i mleka dodać oliwy z oliwek i szczyptę soli. Należy dobrze wyrobić ciasto, żeby nie lepiło się do rąk i zostawić znowu do wyrośnięcia, tak aż podwoi swoją wielkość.

Bierzemy następnie porcjami ciasto, wykładamy na oprószoną stolnicę i każdy kawałek rozwałkowujemy i tniemy na paski 7 cm. Suszone grzybki myjemy, zalewamy wodą i zostawiamy na 24 godziny. Następnie w tej samej wodzie gotujemy do miękkości grzyby, dodajemy kostkę rosołową i sól. Kroimy cebulę pokroić w kostkę, smażymy i zostawiamy do wystudzenia, tak jak ugotowane wcześniej grzyby. Całość farszu mielimy/ szatkujemy i dodajemy przyprawy. Na końcu dodajemy starty wcześniej ser Gouda. Z pieczarkami można postąpić, inaczej - wystarczy je tylko poddusić z cebulką i zostawić do wystygnięcia, a później poszatkować na farsz.

Przygotowany farsz nakładamy na ciasto i lepimy jak pierogi. Na wierzchu pasztecików wycinamy krateczkę, smarujemy wierzch rozmąconym jajkiem i wykładamy na wysmarowaną tłuszczem blachę i zostawiamy na trochę ponownie do wyrośnięcia. Piekarnik należy rozgrzać do 190°C. i piec ok. pół godziny.

Paszteciki najsmaczniejsze są podawane z barszczem czerwonym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: