Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 1 podłużny strąk papryki czerwonej,
  • 1 podłużny strąk papryki żółtej lub białej,
  • 20-30 dkg gładkiego, ale ścisłego białego twarożkuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego!,
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • kawałeczek papryczki chili,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • do smaku: sól i pieprz mielony.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 podłużny strąk papryki czerwonej,
  • 1 podłużny strąk papryki żółtej lub białej,
  • 20-30 dkg gładkiego, ale ścisłego białego twarożkuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z ziołamiAlmette z ziołamiAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette ze szczypiorkiem i cebulkąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego!,
  • 1 cebulka dymka ze szczypiorkiem,
  • 1 łyżeczka posiekanego koperku,
  • kawałeczek papryczki chili,
  • 1 mały ząbek czosnku,
  • 1 łyżeczka żelatyny,
  • do smaku: sól i pieprz mielony.

Sposób przygotowania:

Strąki papryki powinny być mniej więcej równej wielkości i mieć wydłużony kształt. Paprykę myjemy, odcinamy "kapelusik" z ogonkiem, wydrążamy gniazda nasienne. Zieleninę płuczemy, osuszamy. Twarożek dzielimy na dwie części i przekładamy do dwóch miseczek. Cebulkę, czosnek, szczypior, koperek i chili siekamy drobniutko. Do jednej miseczki dodajemy zieleninę, połowę cebulki; do drugiej - czosnek i chili. Obie porcje doprawiamy solą i pieprzem. Żelatynę rozpuszczamy z 4 łyżkach wrzątku i dodajemy po połowie do obu porcji serka.

Paprykę czerwoną napełniamy po brzeg twarożkiem z chili, mocno wciskając go łyżeczką do samego końca strąka. Paprykę żółtą napełniamy serkiem z zieleniną. Owijamy folią spożywczą i odkładamy do lodówki na przynajmniej 3-4 godziny. Podajemy na liściu sałaty albo bezpośrednio na kromce chleba, pokrojone w plastry bardzo ostrym nożem. Jeżeli serek jest ścisły, możemy zrezygnować z dodatku żelatyny.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: