Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

CIASTO:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml),
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
  • 1 czubata łyżka zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • trochę mąki do posypania blatu.


FARSZ:

  • ok.30 dkg cienkiej kiełbasy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii,
  • około 20 dkg sera typu MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! albo żółtego,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania blachy.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej (szkl. poj. 250 ml),
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
  • 1 czubata łyżka zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • trochę mąki do posypania blatu.


FARSZ:

  • ok.30 dkg cienkiej kiełbasy,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 duża cebula,
  • 1 duży pomidor,
  • 3 czubate łyżki posiekanych listków świeżej bazylii,
  • około 20 dkg sera typu MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego! albo żółtego,
  • 1 łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżka oliwy do posmarowania blachy.

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szklanki) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.. Kiełbasę pokroić w kostkę, cebule obrać, pokroić w drobną kostkę. Pomidora sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w kostkę.

Na patelni rozgrzać oliwę, wrzucić kiełbasę, zrumienić, dodać cebulę, smażyć aż się zeszkli, dodać pomidora, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż pomidor się rozpadnie a farsz odparuje, przestudzić. Do zimnego dodać bazylię i pokrojony w małą kostkę ser, wymieszać. Wyrośnięte ciasto zagnieść ponownie, podzielić na 6-8 części. Każdą rozwałkować na okrągły placuszek średnicy ok.15cm. Na połowie każdego ułożyć porcję farszu, przykryć drugą połówką ciasta, brzegi posmarować roztrzepanym białkiem, docisnąć, skleić dokładnie, można brzegi zawinąć albo przycisnąć ząbkami widelca.

Pierogi ułożyć na natłuszczonej blasze, posmarować wierzchy białkiem. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 st. C i piec ok. 15-20 min. aż będą lekko brązowe. Przed podanie dobrze odstawić na 10-15 min. bo farsz jest bardzo gorący. Doskonałe są też na zimno.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: