Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek,
  • 20 dag makaronu,
  • 2 cebulę (15 dag),
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jaja,
  • 10 dag tartego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • sól i pieprz,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 ogórek kwaszony (10 dag),
  • 1 łyżka tłuszczu do naczynia.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 dag grzybów suszonych lub 20 dag pieczarek,
  • 20 dag makaronu,
  • 2 cebulę (15 dag),
  • 2 łyżki masła,
  • 4 jaja,
  • 10 dag tartego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiŻyczymy smacznego!,
  • sól i pieprz,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 ogórek kwaszony (10 dag),
  • 1 łyżka tłuszczu do naczynia.

Sposób przygotowania:

Grzyby wypłukać, namoczyć w szklance wody przez 2 godziny, ugotować do miękkości w tej samej wodzie, odcedzić (ale wywaru nie wylewać), pokroić w paski. Pieczarki oczyścić, wypłukać, osączyć, pokroić na plasterki. Makaron ugotować do miękkości w osolonej wrzącej wodzie, bez przykrycia, odcedzić, przelać gorącą wodą.

Cebulę pokrojoną na plasterki poddusić na maśle nie rumieniąc, dodać grzyby, dusić razem ok. 5 min. Dodać makaron, wymieszać. Jaja ugotować na twardo, obrać, posiekać, wymieszać z makaronem. Dodać połowę sera, sól i pieprz, wymieszać. Włożyć do głębokiego, wysmarowanego tłuszczem naczynia, polać śmietaną wymieszaną z 1/2 szklanki wywaru z grzybów, posolić, posypać resztą sera.

Wstawić do piekarnika nagrzanego do 220°C i piec bez przykrycia około 20 min. Po wyjęciu posypać obranym ze skórki, drobno posiekanym ogórkiem kwaszonym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze