Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

łosoś:



ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • ½ (125 g) kostki masła (lub margaryny),
  • ½ szklanki gęstej śmietany,


sos:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

łosoś:



ciasto:

  • 250 g mąki pszennej,
  • ½ (125 g) kostki masła (lub margaryny),
  • ½ szklanki gęstej śmietany,


sos:

Sposób przygotowania:

Ciasto
250 g mąki mieszamy z przyprawą chińską. Siekamy z ½ kostki masła (lub margaryny), dodajemy śmietanę, szybko zagniatamy. Formujemy kulę, zawiniętą w folię wkładamy do lodówki na minimum 1 godzinę. Po wyjęciu rozwałkowane ciasto (grubość 8 mm – 1 cm) pieczemy w temp.200 st. C do momentu, aż uzyska lekko złoty kolor. Po wyjęciu kroimy (delikatnie, bo ciasto jest b. kruche) na cztery prostokąty.

Sos jogurtowy
Do jogurtu dodajemy serek Almette, miksujemy krótko, dodajemy pokrojony drobniutko (obrany ze skórki) ogórek, mieszamy, wstawiamy do lodówki.

Ryba
Łososia dzielimy na cztery części. Skrapiamy sokiem z cytryny, jedną stronę każdej porcji posypujemy przyprawą do ryb, drugą stronę każdej porcji – imbirem (na pół godziny przed smażeniem). Skrapiamy porcje oliwą, smażymy krótko: 3 minuty z jednej strony, 3 min. z drugiej strony na patelni lub grillu. Pod koniec smażenia kładziemy na rybie plaster sera gouda z ziołami, czekamy, aż roztopi się.

Sposób podania
Na prostokąt z ciasta kładziemy kawałek opieczonego łososia z serem. Obok porcja sosu jogurtowego.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: