Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • > 100 PLN

  • paczka makaronu Lasagne (około 25 płatów - pięć warstw,)
  • dużo utartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 500g mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów w puszce,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • pieprz,
  • cebula,
  • pół paczki szpinaku mrożonego,
  • pół kubka śmietany,
  • mąka,
  • czosnek w ząbkach,
  • czosnek granulowany,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • pół szklanki maki (i więcej),
  • ćwierć kostki masła,
  • szklanka mleka,
  • śmietana,
  • dwa żółtka,
  • gałka muszkatołowa.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • paczka makaronu Lasagne (około 25 płatów - pięć warstw,)
  • dużo utartego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!,
  • 500g mięsa mielonego,
  • puszka pomidorów w puszce,
  • zioła prowansalskie,
  • oregano,
  • pieprz,
  • cebula,
  • pół paczki szpinaku mrożonego,
  • pół kubka śmietany,
  • mąka,
  • czosnek w ząbkach,
  • czosnek granulowany,
  • pieprz,
  • vegeta,
  • pół szklanki maki (i więcej),
  • ćwierć kostki masła,
  • szklanka mleka,
  • śmietana,
  • dwa żółtka,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Płaty Lasagne gotujemy, ale po 5 albo po 4 sztuki, żeby się nie posklejały. Mięso podsmażamy na patelni, z cebulką. Dodajemy pomidory i co tam jeszcze. Doprawiamy. Zamrożony szpinak wrzucamy na pustą patelnię. Gdy będzie już miękki dodajemy do niego śmietanę, a następnie, ciągle mieszając, zagęszczamy mąką. Doprawiamy czosnkiem, pieprzem, vegetą. Robimy sos beszamelowy. Sami. Do garnka dajemy masło i mąkę. Zasmażamy ciągle mieszając. Powoli dolewamy mleko.

Żółtka rozbełtujemy ze śmietaną i dolewamy do sosu. Przyprawiamy odrobiną gałki muszkatołowej. Na dno blachy do ciasta (dużej) układamy płaty lasagne. Wejdzie około pięciu. Na tym kładziemy warstwę szpinakową. Znów płaty makaronu, i warstwa mięsna. znów lasagne i sos beszamelowy. Lasagne, i warstwa pół na pół mięso ze szpinakiem. Przykrywamy makaronem i zasypujemy grubo serem żółtym. Blachę wkładamy na 25 minut do rozgrzanego piekarnika.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze