Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • około 0,5 kg kurek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 nieduża zielona cukinia,
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości,
  • po 1 czubatej łyżce siekanego koperku i natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 strączka papryczki chili,
  • 50 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Gouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! z borowikami ,
  • 1/3 szklanki śmietany (najlepiej 22% albo kremówka),
  • 1-2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do grzybów,
  • do smaku: sól, pieprz,
  • do smażenia placuszków: olej,
  • ewentualnie 1 jajko do placków (niekoniecznie).

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • około 0,5 kg kurek,
  • 1 duża cebula,
  • 1 marchewka,
  • 1 nieduża zielona cukinia,
  • 4-5 ziemniaków średniej wielkości,
  • po 1 czubatej łyżce siekanego koperku i natki pietruszki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 strączka papryczki chili,
  • 50 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Gouda Smaki z warzywamiGouda Smaki z warzywamiSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąŻyczymy smacznego! z borowikami ,
  • 1/3 szklanki śmietany (najlepiej 22% albo kremówka),
  • 1-2 łyżki masła,
  • 3-4 łyżki mąki pszennej do placków + 1 płaska łyżeczka do grzybów,
  • do smaku: sól, pieprz,
  • do smażenia placuszków: olej,
  • ewentualnie 1 jajko do placków (niekoniecznie).

Sposób przygotowania:

Kurki oczyszczamy dokładnie, płuczemy i osączamy. Cebulę i czosnek obieramy, chili oczyszczamy z pestek. 3/4 cebuli, czosnek i chili drobno siekamy, przesmażamy na maśle. Kiedy cebulka się zeszkli dodajemy kurki i dusimy ok. 10 min. pod przykryciem. Następnie dodajemy pokrojony na kawałki serek, wlewamy śmietanę, dokładnie rozrobioną z mąką, doprawiamy solą i pieprzem, gotujemy mieszając ok.2 min., zdejmujemy z ognia, dodajemy połowę zieleniny, mieszamy.

Warzywa myjemy. Marchewkę i ziemniaki obieramy i razem z cukinią (cukinia ze skórką!) - ścieramy na średniej tarce jarzynowej, łączymy z pozostałą, startą ćwiartką cebuli. Dodajemy mąkę, resztę zieleniny, ewentualnie jajko (niekoniecznie) doprawiamy solą i pieprzem.

Smażymy niezbyt duże placuszki na rozgrzanym oleju. Kiedy się zezłocą z obu stron, przekładamy na ręcznik papierowy i osączamy z nadmiaru tłuszczu. Podajemy układając na przemian: placek-trochę kurek z sosem- placek- kurki- placek- na wierzch kurki. Ozdabiamy zieleniną i ew. sosem dookoła. ilość składników na 3-4 porcje.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: