Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

Ciasto:

  • 600 ml mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny (np. „Kasia”),
  • ½ szklanki gęstej śmietany,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli.


Nadzienie:



Sos serowy:

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Ciasto:

  • 600 ml mąki pszennej,
  • 1 kostka margaryny (np. „Kasia”),
  • ½ szklanki gęstej śmietany,
  • ½ łyżeczki ostrej papryki,
  • ½ łyżeczki ziół prowansalskich, szczypta soli.


Nadzienie:



Sos serowy:

Sposób przygotowania:

Ciasto:
Makę i margarynę posiekać nożem na stolnicy, dodać śmietanę, paprykę, zagnieść kulę ciasta. Wstawić do lodówki na około 1 godzinę.

Nadzienie:
Mięso pokroić w drobniutką kosteczkę (1x1 cm), zalać marynatą, odstawić na godzinę (lub wg przepisu na opakowaniu) do lodówki. Po wyjęciu podsmażyć mięso na małej ilości oleju. Gdy mięso wystygnie, dodajemy pokrojony w drobną kostkę ser Valbon oraz przyprawy. Wszystko mieszamy.
Ciasto wałkujemy (grubość placka około 7 mm), kroimy na kwadraty o boku 12 cm. Na każdy kwadrat z ciasta nakładamy porcję nadzienia. Zlepiamy boki tak, aby powstał trójkąt. Pieczemy w nagrzanym do temp. 200 st. C piekarniku (ułożone na blasze posmarowanej cienką warstwa oleju). Wyjmujemy, gdy ciasto jest lekko złociste.

Sos serowy:
Dwa serki Almette wymieszać z taką ilością śmietany, aby powstał sos. Czosnek posiekać drobniutko i wymieszać z sosem. Podajemy Hochlanduski oblane z boku sosem, przyozdobione połówkami oliwek i paseczkami czerwonej papryki.

Dodatkowa uwaga: jeżeli nie zjemy od razu wszystkich Hochlandusków, można je przechować w lodówce i zjeść następnego dnia odgrzane lub na zimno.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: