Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • około 1 szklanki mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego


SOS:

  • około 1 szklanki gęstego przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru + 0,5 łyżeczki soli + 3 łyżeczki suszonego oregano,


DODATKI:

  • 20 dkg pieczarek (pokrojonych w plasterki i przesmażonych na suchej patelni aż odparuje woda),
  • 30 dkg szynki lub mielonki (pokrojonej w drobną kosteczkę lub paseczki),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g (odcedzonej z zalewy),
  • 40 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! (startego na tarce jarzynowej),
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (pokrojonej w paseczki).

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 3 szklanki mąki pszennej,
  • około 1 szklanki mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 2 płaskie łyżeczki soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 4 łyżki oliwy lub oleju roślinnego


SOS:

  • około 1 szklanki gęstego przecieru pomidorowego,
  • 1 łyżeczka cukru + 0,5 łyżeczki soli + 3 łyżeczki suszonego oregano,


DODATKI:

  • 20 dkg pieczarek (pokrojonych w plasterki i przesmażonych na suchej patelni aż odparuje woda),
  • 30 dkg szynki lub mielonki (pokrojonej w drobną kosteczkę lub paseczki),
  • 1 puszka kukurydzy konserwowej 400 g (odcedzonej z zalewy),
  • 40 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego! (startego na tarce jarzynowej),
  • po 1/2 strąka papryki żółtej, czerwonej, zielonej (pokrojonej w paseczki).

Sposób przygotowania:

Przygotować rozczyn: drożdże wkruszyć do letniego mleka, dodać cukier, wymieszać, odstawić na 10 min. aby ruszyły. Mąkę przesiać, dodać sól, olej i rozczyn, wyrobić gładkie, sprężyste ciasto. Kiedy będzie już odstawało od ręki uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aż podwoi swoją objętość. Potem zagnieść ponownie, podzielić na 3 równe części, rozwałkować na okrągłe placki (ew. lekko podsypując mąką) i ułożyć je na posmarowanych olejem spodach od tortownicy formując nieco wyższy brzeg (można też wyłożyć je bezpośrednio na dużą blachę), przykryć ściereczką aby nieco podrosły.

Każdy placek posmarować kilkoma łyżeczkami sosu, posypać garścią sera, obłożyć dodatkami, wierzch posypać 2 garściami sera i piec ok.10 min. w piekarniku nagrzanym do maximum (u mnie to jest 250 st.C). Podawać gorące, prosto z pieca, pokrojone na trójkąty.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: