Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Kurki dokładnie oczyścić, opłukać, tylko większe sztuki pokroić. Cebulę obrać, drobno posiekać. Marchew oskrobać, pokroić na mniejsze kawałki, zalać lekko osolonym i troszkę osłodzonym wrzątkiem (ok. 0,5 szklanki), ugotować razem z obranym czosnkiem do miękkości, zmiksować (razem z czosnkiem), ostudzić. Na patelni rozgrzać masło, zeszklić cebulkę, dodać kurki, dusić kilka minut aż zmiękną, dodać śmietanę, serek topiony, przyprawić, jeszcze chwilkę poddusić.

Do purre z marchewki dodać jajka i połowę mąki, dokładnie wyrabiać łyżką, dodając jeszcze tyle mąki aby ciasto było gęste, ale dawało nabierać się łyżeczką (konsystencja jak na kluski kładzione). W garnku zagotować wodę, osolić, łyżeczką nabierać niewielkie porcje ciasta i wrzucać do wody, maczając każdorazowo łyżeczkę we wrzątku aby ciasto nie przyklejało się. Kluseczki gotować tylko kilka chwil od wypłynięcia, odcedzić. Podawać polane sosem kurkowym i posypane natką pietruszki. Ilość składników na 4 porcje.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: