Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Kielce pieczone po grecku z ziołami pomidorami i serem

Dodany , autor migotka69

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 2 sprawione kielce (po 600g),
  • sól świeżo zmielony pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • pęczek cebuli ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g dojrzałych pomidorów,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/8 l wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 100 g sera FetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 2 sprawione kielce (po 600g),
  • sól świeżo zmielony pieprz,
  • sok z 1 cytryny,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • pęczek cebuli ze szczypiorem,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 200g dojrzałych pomidorów,
  • pęczek natki pietruszki,
  • 4 łyżki oliwy z oliwek,
  • 1/8 l wytrawnego białego wina,
  • 2 łyżki bułki tartej,
  • 100 g sera FetaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros naturalnyPatros naturalnyPatros z pomidorami i bazyliąPatros z pomidorami i bazyliąPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Ryby opłukać, osuszy, natrzeć w środku i z wierzchu solą z pieprzem oraz pokropić sokiem cytrynowym. Do każdej ryby włożyć po gałązce rozmarynu. Ryby ułożyć na dużej formie. Cebulę oczyścić, umyć i pokroić na kawałki długości ok 5 cm. Czosnek obrać i pokroić w plasterki, pomidory obrać i pokroić w kostkę. Pietruszkę opłukać i posiekać. 3 łyżki oliwy rozgrzać na patelni, zeszklić na niej czosnek, następnie dodać pomidory i pietruszkę, krótko razem przesmażyć.

Dolać wino, zamieszać, zagotować, przyprawić do smaku, rozprowadzić na rybach. Posypać bułką tartą, pokropić łyżką oliwy. Piec 15 minut w piekarniku nagrzanym do 200 stopni C, na średnim poziomie. Ser grubo pokruszyć, posypać ryby i piec jeszcze przez 10 min.

Dodatki:
- świeże bagietki,
- wiejski chleb,
- wytrawne białe wino.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze