Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 1 kalafior,
  • woda,
  • sól,
  • cukier,
  • mleko,
  • sos serowy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki bulionu lub wody,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 duży topionySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego! ser ostry,
  • gałka muszkatołowa.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kalafior,
  • woda,
  • sól,
  • cukier,
  • mleko,
  • sos serowy,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 łyżki bulionu lub wody,
  • 1 szklanka śmietany,
  • 1 duży topionySeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony CheddarSer topiony CheddarSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego! ser ostry,
  • gałka muszkatołowa.

Sposób przygotowania:

Dobrze oczyścić kalafior z zielonych listków, umyć, zalać wrzącą wodą z dodatkiem soli , łyżeczki cukru i odrobinę mleka. Ugotować , uważając by kalafior się nie rozpadł. Gdy będzie miękki, odstawić z ognia i utrzymywać w cieple. W tym czasie przyrządzić sos serowy.

Z masła i mąki zrobić jasną zasmażkę, rozprowadzić bulionem lub wodą, a następnie wlać śmietanę i zagotować, stale mieszając. Podzielić na części serek topiony, wrzucić do sosu i mieszać aż sie stopi. Sos doprawiamy solą i odrobiną startej gałki muszkatelowej.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: