Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słodko

  • < 50PLN

  • 0,5 kg miękkiego, białego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego!,
  • 1 jajko,
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka),
  • trochę mąki do posypania stolnicy,
  • 30 dkg borówek amerykańskich albo czarnych jagód,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu,
  • około 1,5l wody + 1 łyżka soli do gotowania.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 0,5 kg miękkiego, białego twaroguSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Almette z papryką i pomidoramiAlmette z papryką i pomidoramiAlmette z bazyliąAlmette z bazyliąAlmette z czosnkiem niedźwiedzimAlmette z czosnkiem niedźwiedzimŻyczymy smacznego!,
  • 1 jajko,
  • około 3/4 szklanki mąki pszennej (ilość mąki może być nieco większa lub mniejsza - to zależy od wilgotności sera i wielkości jajka),
  • trochę mąki do posypania stolnicy,
  • 30 dkg borówek amerykańskich albo czarnych jagód,
  • sok z połowy cytryny,
  • 2-3 łyżki cukru,
  • kilka łyżek gęstego jogurtu naturalnego,
  • 1 czubata łyżeczka mielonego cynamonu,
  • około 1,5l wody + 1 łyżka soli do gotowania.

Sposób przygotowania:

Borówki/jagody opłukać, wsypać do rondelka, dodać sok z cytryny i 1 łyżkę cukru. Dusić 5-10 min. na małym ogniu aż sie rozpadną, mają tylko lekko bulgotać. Twaróg zmielić albo dokładnie rozetrzeć widelcem. Dodać jajko i zagniatać stopniowo dodając mąkę. Ciasto ma być dość zwarte, ale elastyczne.

Na posypanej mąką stolnicy lub blacie rozwałkować je na grubość min. 0,5 cm i foremką do ciastek, w kształcie gwiazdki, wycinać kluski. Resztki ciasta ponownie zagnieść, rozwałkować i wykrawać. Wycięte kluski delikatnie wkładać do osolonego wrzątku, delikatnie zamieszać aby się nie posklejały, gotować 3-5 min. od wypłynięcia.

Wyjmować łyżką cedzakową, osączyć. Na dno talerza wylać porcję sosu borówkowego, polać nieco jogurtem. Ułożyć delikatnie gwiazdki kluskowe i oprószyć je cukrem kryształem i mielonym cynamonem. Można też jogurtem polać kluski z wierzchu.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: