Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Filet z kurczaka z kurkami

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 30 dkg świeżych kurek,
  • 1 filet z kurczaka (ok.15-20dkg),
  • 1 cebulka,
  • 50-100 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony SortettSer topiony SortettSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego! z papryką (bloczek),
  • kawałek papryczki chili,
  • 2-3 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki oliwy albo oleju do smażenia.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 30 dkg świeżych kurek,
  • 1 filet z kurczaka (ok.15-20dkg),
  • 1 cebulka,
  • 50-100 g serka topionegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser topiony SortettSer topiony SortettSer topiony MixtettSer topiony MixtettSer topiony Z ziołamiSer topiony Z ziołamiŻyczymy smacznego! z papryką (bloczek),
  • kawałek papryczki chili,
  • 2-3 łyżki posiekanej grubo natki pietruszki,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1 łyżeczka mielonej słodkiej papryki,
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • 1 łyżeczka soku z cytryny,
  • 3-4 łyżki oliwy albo oleju do smażenia.

Sposób przygotowania:

Filet z kurczaka myjemy, dokładnie osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy w sporą kostkę, skrapiamy sokiem z cytryny, odstawiamy na 15min.. Kurki oczyszczamy, płuczemy, osączamy dokładnie. Mąkę mieszamy z papryką mieloną, niewielką ilością soli i pieprzu. Kawałki kurczaka obtaczamy w mieszance mącznej, otrząsamy z jej nadmiaru i kładziemy na mocno rozgrzaną patelnię z olejem.

Kiedy mięso obrumieni się ze wszystkich stron, dodajemy posiekaną cebulkę i chili, smażymy chwilkę, dodajemy kurki, chwilę je obsmażamy a następnie podlewamy ok.1/3 szklanki wody, dodajemy ser topiony i dusimy całość pod przykryciem10-15 min. aż grzyby zmiękną - sosu nie powinno być zbyt dużo, większość powinna odparować. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy natkę pietruszki. Ja podałam potrawkę ze smażonymi plastrami ziemniaków i ogórkiem małosolnym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: