Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Calzone z gąsówkami

Dodany , autor Pyza

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

CIASTO:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml),
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
  • 1 czubata łyżka zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • trochę mąki do posypania blatu.

FARSZ:

  • 6-8 dużych kapeluszy gąsówki nagiej,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 20 dkg sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

CIASTO:

  • 2,5-3 szklanki mąki pszennej (szklanka o pojemności 250 ml),
  • 3/4 szklanki ciepłego mleka,
  • 3 dkg świeżych drożdży,
  • 1 płaska łyżeczka soli,
  • 1 płaska łyżka cukru,
  • 2 łyżki oliwy + 1 łyżka do posmarowania ciasta,
  • 1 czubata łyżka zimnego masła,
  • 1 jajko,
  • trochę mąki do posypania blatu.

FARSZ:

  • 6-8 dużych kapeluszy gąsówki nagiej,
  • 1 duża czerwona cebula,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 1,5 łyżeczki octu balsamicznego,
  • 1 łyżeczka suszonego tymianku,
  • 2-3 łyżki posiekanej natki pietruszki,
  • 1 płaska łyżeczka mielonego pieprzu,
  • 3/4 łyżeczki soli,
  • 20 dkg sera MozzarellaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty Gouda z ziołamiSer żółty Gouda z ziołamiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerŻyczymy smacznego!.

Sposób przygotowania:

Drożdże wkruszyć do ciepłego mleka, dodać cukier, wymieszać i odstawić na 10 min. Mąkę (2,5 szklanki) przesiać, dodać sól, oliwę, samo żółtko jajka i masło pokrojone na małe kawałeczki - palcami rozetrzeć tak aby masło nie tworzyło grudek. Następnie wlać rozczyn i zagnieść dość miękkie ciasto, ew. podsypać troszkę mąki. Wyrobione dokładnie posmarować leciutko oliwą, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce aby wyrosło, na ok. 30-45min.

Grzyby dokładnie oczyścić, pokroić w grube paski. Cebulę obrać pokroić w koskę albo półplasterki. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać cebulę, gdy się zeszkli dodać grzyby i smażyć mieszając aż puszczą sok. Dodać tymianek, doprawić solą i pieprzem, dolać ocet, smażyć aż cały sok odparuje, na koniec dodać natkę i odstawić do przestygnięcia. Ser pokroić w drobną kostkę i dodać do zimnych grzybów. Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieść, podzielić na 2 części. Każdą rozwałkować, podsypując blat mąką, nadając kształt koła średnicy 25-30 cm.

Na połowę każdego koła nałożyć 1/2 farszu, przykryć drugą połową koła, brzegi zawinąć do środka mocno dociskając. Wierzch posmarować roztrzepanym białkiem i nakłuć w kilku miejscach czubkiem noża. Ułożyć na blasze, piec ok. 15 min. w piekarniku nagrzanym do 200 st. C. Po wyjęciu z piekarnika odstawić na 10-15 min. aby farsz leciutko przestygł - inaczej wypłynie przy krojeniu. Ciasto jest mięciutkie i delikatne w smaku a do farszu możecie wykorzystać inne grzyby leśne albo pieczarki.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: