Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 50PLN

  • 6 buraczków ćwikłowych wielkości małych jabłek,
  • 1 szklanka wody albo bulionu jarzynowego,
  • 10 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 małe grzybki marynowane,
  • 1/2 ogórka konserwowego,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu (może być ze słoika),
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku do przybrania.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 6 buraczków ćwikłowych wielkości małych jabłek,
  • 1 szklanka wody albo bulionu jarzynowego,
  • 10 dkg sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!,
  • sok z połówki cytryny,
  • 2 łyżki posiekanego koperku,
  • 2 małe grzybki marynowane,
  • 1/2 ogórka konserwowego,
  • 1 szklanka gęstej śmietany,
  • 1 czubata łyżka majonezu,
  • 1 łyżka chrzanu (może być ze słoika),
  • do smaku: sól, pieprz mielony,
  • kilka gałązek natki pietruszki i koperku do przybrania.

Sposób przygotowania:

Buraki wyszorować i ugotować albo upiec do miękkości, ostudzić, obrać ze skórki. Pszenicę dokładnie wypłukać, usunąć plewy, zalać wodą albo bulionem jarzynowym i gotować na małym ogniu ok. 30-40 min., odcedzić, ostudzić. Burakom przyciąć dolną część tak aby ładnie stały na półmisku, wierzch ściąć i specjalną ostrą łyżeczką wydrążyć środki zostawiając ścianki grubości ok. 3 mm.

Wnętrze skropić sokiem cytrynowym i oprószyć solą oraz mielonym drobno pieprzem, odstawić na ok. 1 godz. do lodówki. Śmietanę wymieszać z majonezem, chrzanem. 2 czubate łyżki odłożyć, do reszty dodać połowę wydrążonych środków buraczanych i całość zmiksować na gęsty sos, doprawić solą i pieprzem.

Do wystudzonej pszenicy dodać pokrojony w drobną kosteczkę ser, koperek, posiekanego ogórka i grzybki, odłożoną wcześniej śmietanę, doprawić do smaku. Tak przygotowaną "sałatką" napełnić buraki, lekko ugniatając. Ułożyć na półmisku, ozdobić gałązkami zieleniny. Sos podać osobno.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: