Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Bakłażany nadziewane kremem z orzechów i ricotty

Dodany , autor brecol

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Odciąć wierzch każdego bakłażana (ostrożnie, by nie połamać "daszka"), wydłubać miąższ. Wyłożyć bakłażany na blasze, polać oliwą i posypać solą. Zapiekać przez 20min. w temp. 160stC. Po tym czasie wyjąć i ostudzić bakłażany. Rozgrzać 2-3 łyżki oliwy na patelni, wrzucić zmiażdżony czosnek i liść laurowy. Po chwili wyjąć czosnek i liść laurowy. Wrzucić miążsż bakłażanówi podsmażać przez chwilę, mieszając drewnianą łyżką. Następnie wyjąć i ostudzić. W misce wymieszać ricottę, starty parmezan, jajko i rozdrobnione orzechy aż do połączenia składników. Następnie dodać podsmażony miąższ bakłażana i znów wymieszać. Napełnić bakłażany masą, polać oliwą i zapiekać przez ok. 20min. w temp. 200stC. Serwować gorące.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze