Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 50PLN

  • Średnia cukinia
  • ¾ szklanki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • łyżka oliwy
  • pęczek dymki
  • nieduży por
  • pomidor
  • 3 ziemniaki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego!
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka porwanych listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki bulionu wołowego

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • Średnia cukinia
  • ¾ szklanki pokrojonego w kostkę boczku wędzonego
  • łyżka oliwy
  • pęczek dymki
  • nieduży por
  • pomidor
  • 3 ziemniaki
  • średnia cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • ½ szklanki startego parmezanuSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Patros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołami śródziemnomorskimiPatros z ziołamiPatros z ziołamiPatros naturalnyPatros naturalnyŻyczymy smacznego!
  • pół szklanki śmietany
  • łyżka porwanych listków bazylii
  • sól
  • pieprz
  • 2 kostki bulionu wołowego

Sposób przygotowania:

1.Cukinię umyć i pokroić w plasterki, ułożyć na blasze wyłożonej papierem do wypieków, pokropić oliwą, posypać lekko solą i w nagrzanym do 180 st. C piekarniku piec 20 minut.
2.Pora oczyścić z uszkodzonych listków, białą i bardzo jasnozieloną część pokroić w talarki, czosnek posiekać drobno, dymkę po oczyszczeniu posiekać ,ziemniaki obrać i pokroić  w kostkę .Pomidora polać wrzątkiem i zdjąć skórkę  usunąć pestki, po czym pokroić  miąższ w kostkę.
3.Boczek stopić na patelni, wyjąć skwarki, na tłuszcz wrzucić  posiekaną dymkę ze szczypiorem, pokrojony por i rozdrobniony czosnek, smażyć wszystko razem 5 minut.
4.Na patelnie do smażących się warzyw wrzucić pokrojone ziemniaki i smażyć jeszcze 10minut.
5.Do podsmażonych warzyw dodać pokrojony pomidor i cukinię, wlać  4 szklanki wody, dodać kostki bulionowe i gotować wszystko razem 15 minut.
6.Doprawić zupę  śmietaną ,solą i pieprzem , jeszcze chwile gotować, po czym podawać posypaną bazylią i parmezanem.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: