Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Ziemniaki zapiekane w parmezanie

Dodany , autor joanna63

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Masło rozpuścić w głębokiej patelni. Dodać szczypiorek, pietruszkę i czosnek, dusić kilka chwil. Wymieszać ziemniaki, śmietanę, mleko, sól, pieprz i natkę, zagotować, zmniejszyć gaz. Dusić 10-15 minut, mieszając delikatnie od czasu do czasu albo do momentu, aż ziemniaki zmiękną. Naczynie do zapiekania wysmarować delikatnie tłuszczem, wyłożyć ziemniaki, posypać parmezanem. Piec 25-30 minut - do momentu aż ziemniaki będą złoto-brązowe. Wyjąć z piekarnika, podawać po 10 minutach.
Edytuj przepis

Poznaj ser użyty w przepisie:

Parmezan
Nazwa tego gatunku sera wywodzi się od regionu we Włoszech, Parma, gdzie zaczęto go produkować w r. 1200 n.e. Jeden z nielicznych serów, który zachował starą formułę produkcji. Przez całe stulecia stanowił dumę Italii, a nazwa np.Parmigiano Reggiano, swiadczy o tym, że pochodzi z jakiegoś regionu Włoch...

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: