Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

  • 8 dużych ziemiaków
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 2 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 5 plasterków chudego wędzonego boczku

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 8 dużych ziemiaków
  • 40 dag świeżego szpinaku
  • 2 szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TrioSer żółty TrioSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 3 łyżki masła
  • 2 ząbki czosnku
  • sól, pieprz
  • spora szczypta startej gałki muszkatołowej
  • 5 plasterków chudego wędzonego boczku

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki  wyszorować szczoteczką i ugotować w mundurkach. Ostudzić, przekroić na połówki i łyżeczką wybrać  trochę miąższu pozostawiając dość grube ścianki.
2.Szpinak obrać, umyć, wrzucić na wrzącą wodę, osączyć i ostudzić, posiekać.
3.Na patelni podgrzewać  szpinak , aż odparuje nadmiar wody, dodać  połowę masła, doprawić solą, pieprzem, posiekanym czosnkiem oraz gałką  muszkatołową.
4.Boczek pokroić  w paski, podsmażyć na maśle na chrupko.
5.Ziemniaki napełnić szpinakiem, na wierzchu ułożyć po trochu podsmażonego boczku, posypać obficie startym serem.
6.Nagrzać piekarnik do temperatury 180°C zapiekać co najmniej 10minut.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: