Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 30 PLN

  • 15 dużych młodych ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 gruby plaster baleronu
  • 30 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka Vegety do dań włoskich
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 15 dużych młodych ziemniaków
  • 0,5 kg pieczarek
  • 1/2 średniej cukinii
  • 1 mała papryka czerwona
  • 1 duża cebula
  • 30 dag boczku wędzonego
  • 1 gruby plaster baleronu
  • 30 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego! GoudaSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:biało-czerwonybiało-czerwonySer topiony Z szynkąSer topiony Z szynkąSer topiony MaasdamerSer topiony MaasdamerŻyczymy smacznego!
  • 1 pęczek natki pietruszki
  • 1/2 pęczka cienkiego szczypiorku
  • olej do smażenia
  • 1 łyżka Vegety do dań włoskich
  • 2 łyżki przyprawy do ziemniaków
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

Pieczarki umyć, pokroić w średniej wielkości kostkę, poddusić, osączyć z płynu. Cukinię ze skórką pokroić w kostkę , dodać pokrojoną paprykę czerwoną i poddusić, osączyć. Boczek i baleron pokroić w drobniutką kosteczkę i wysmażyć z tłuszczu, aż skwarki będą chrupiące. Dodać posiekaną drobno cebulę i zeszklić. 1/3 pęczka natki i szczypiorek posiekać. Wszystkie składniki farszu wymieszać, dodać 10 dag sera żółtego, startego na średnich oczkach, wsypać Vegetę do dań włoskich, pieprz i ew. sól (niewiele, bo boczek jest słony).

Ziemniaki obrać, obgotować w osolonej wodzie ok.20 minut, przelać zimną wodą. Przekroić każdy na pół wzdłuż. Wydrążyć środkowe części ziemniaków (ja użyłam łyżki do wydrążania melona) i posypać połową przyprawy do ziemniaków. Środki ziemniaków, wydrążone, posiekać i dodać do farszu.

Natłuścić blachę olejem, napełniać ziemniaki obficie farszem, posypać startym na grubej tarce pozostałym serem. Posypać wierzch pozostałą częścią przyprawy do ziemniaków. Zapiekać w nagrzanym do 200 stopni piekarniku (grzejnik górny) ok. 15 minut. Posypać pozostałą natką pietruszki. Podałam z sałatą z pomidorami, fetą, rzodkiewką i olejem czosnkowym.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze