Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, opłukać i pokroić na jak najcieńsze plasterki(na przykład na szatkownicy do ogórków). Osuszyć plasterki w ściereczce.
2.Naczynie żaroodporne do zapiekania posmarować  przeciśniętym przez praskę  czosnkiem.
3.Układać warstwami plasterki ziemniaków, każdą warstwę posypywać solą, pieprzem odrobiną gałki muszkatołowej oraz startym serem.
4.Zalać zapiekankę mlekiem. Powinno być tyle mleka, aby zakryło ziemniaki. Na wierzchu poukładać pokrojone na kawałeczki masło.
5.W piekarniku nagrzanym do 180 st. C piec ziemniaki półtorej godziny.

Poznaj ser użyty w przepisie:

Cheddar

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: