Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 50PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

1.Ziemniaki obrać, umyć i ugotować. Odcedzić ,utłuc lub przecisnąć przez praskę  do puree.
2.Do ziemniaków dodać jajko i żółtko oraz starty ser, dokładnie wymieszać.
3.Cebulę posiekać jak najdrobniej, zrumienić na maśle, dodać do  masy ziemniaczanej wraz z siekaną zieloną pietruszką, doprawić solą, pieprzem oraz startą  gałką muszkatołową. Wyrobić  całość  przy pomocy łyżki na gładką masę.
4.We frytownicy lub w garnku rozgrzać olej.
5.Formować z masy ziemniaczanej kulki wielkości włoskiego orzecha, najpierw obtaczać w mące, następnie w rozbitym z łyżką  wody  jajku, a na końcu w tartej bułce.
6.Smażyć kulki w głębokim oleju. Kiedy się zrumienią ze wszystkich stron, wyjmować łyżką cedzakową na kuchenny papierowy ręcznik, aby odsączyć nadmiar tłuszczu.

Najnowsze komentarze