Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • < 30 PLN

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

Sposób przygotowania:

Fasolę oczyścić, wrzucić  do wrzącej wody z solą i cukrem, ugotować  na wpół miękko, odcedzić i opłukać zimnej wodzie dla zachowania koloru  oraz jędrności warzywa. W garnku  rozgrzać oliwę, dodać pokrojoną w piórka cebulę, przeciśnięty przez praskę czosnek, podsmażać mieszając. Obrane ze  skórki pomidory pokroić wyciskając nieco soku pestkami, dodać do cebuli i dusić, aż zmiękną i utworzy się sos.

Do pomidorowego sosu dodać fasolę, ostrożnie wymieszać, aby nie połamać strąków, dusić razem kilka minut. Uważać, aby potrawa nie przywarła do dna - w razie potrzeby wlać kilka łyżek wody. Gotową  potrawę posypać obficie startym parmezanem, potrzasnąć garnkiem, aby  parmezan dostał się i do głębszych warstw, wierzch przybrać płatkami parmezanu.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: