Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis

Przepis Zapiekanka ziemniaczana z wątróbką

Dodany , autor msewka

Dodaj przepis
  • < 50PLN

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • ok. 20 dag małej cukinii
  • 3 duże pieczarki
  • 3 średnie cebule
  • keczup pikantny
  • majonez dekoracyjny
  • ok. 25 dag gęstej,kwaśnej śmietany 18 %
  • ok. 25 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypiorek do posypania
  • olej i bułka tarta do naczynie , w którym będziemy zapiekać
  • 5 dag masła+2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
  • 1 szklanka mleka

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg wątróbki drobiowej
  • 1,5 kg ziemniaków
  • przyprawa do ziemniaków i frytek
  • tymianek
  • sól, pieprz
  • ok. 20 dag małej cukinii
  • 3 duże pieczarki
  • 3 średnie cebule
  • keczup pikantny
  • majonez dekoracyjny
  • ok. 25 dag gęstej,kwaśnej śmietany 18 %
  • ok. 25 dag sera żółtegoSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty TylżyckiSer żółty TylżyckiSer żółty Gouda WędzonaSer żółty Gouda WędzonaŻyczymy smacznego!
  • 1/2 czerwonej papryki
  • szczypiorek do posypania
  • olej i bułka tarta do naczynie , w którym będziemy zapiekać
  • 5 dag masła+2 łyżki oleju do smażenia wątróbki
  • 2 łyżki oleju do smażenia pieczarek
  • 1 szklanka mleka

Sposób przygotowania:

Ziemniaki obrać, obgotować w osolonym wrzątku ok.15-20 minut. Odcedzić,osączyć i ostudzić. Wątróbkę wypłukać, zalać mlekiem i odstawić do lodówki na ok.0,5 godziny.Po tym czasie osączyć, pokroić i usmażyć na maśle i oleju.Oprószyć pieprzem i tymiankiem a po usmażeniu solą. Osączyć z sosu i przestudzić. Cukinię umyć, pokroić w cienkie plastry. Paprykę umyć, pokroić w kosteczkę. Cebule posiekać.

Pieczarki poszatkować i przesmażyć ze Smako-mykiem. Ser żółty zetrzeć na grubej tarce. Wysmarować olejem naczynie żaroodporne,posypać bułką tartą. Ziemniaki kroić w ok.1 cm plastry i układać na spodzie i bokach naczynia tak, aby na siebie zachodziły. Posypać 1/2 cebuli i obficie oprószyć przyprawą do ziemniaków i frytek. Wycisnąć na to warstewkę keczupu (ja użyłam pikantnego Kotlin). Na nim rozłożyć wątróbkę, posypać resztą cebuli, pokrojoną papryką i duszonymi pieczarkami.

Cieniutko rozsmarować majonez. Na majonezie pokroić drugą warstwę ziemniaków (identycznie, jak na spodzie) , oprószyć znów przyprawą do ziemniaków. Na ziemniakach rozłożyć plastry cukinii, tak aby na siebie zachodziły. Wierzch posmarować gęstą śmietaną i posypać obficie żółtym serem.Wstawić do nagrzanego do 200 stopni piekarnika (grzejnik górny + dolny) i zapiekać ok.50 minut.

Po wyjęciu posypać np. posiekanym szczypiorkiem. Przyprawa do ziemniaków nadaje zapiekance świetny posmak.
Edytuj przepis

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: