Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • na słono

  • < 100 PLN

  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag sera GruyereSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Vegeta,
  • strąk czerwonej papryki,
  • tarta bułka,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków,
  • 15 dag sera GruyereSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty MaasdamerSer żółty MaasdamerSer żółty TrioSer żółty TrioŻyczymy smacznego!,
  • 2 łyżki masła,
  • oliwa,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • Vegeta,
  • strąk czerwonej papryki,
  • tarta bułka,
  • sól,
  • świeżo zmielony pieprz.

Sposób przygotowania:

1. Ziemniaki po ugotowaniu (mogą być lekko niedogotowane) i przestudzeniu pokroić w plastry.
2. Zeszklić na maśle zmieszanym z oliwą czosnek i cebulę drobno posiekane. Doprawić sola i pieprzem oraz jedną łyżką wegety.
3. Paprykę po wycięciu gniazda nasiennego pokroić w paski.
4. Naczynie żaroodporne natłuścić oliwą i posypać tartą bułką. Układać warstwami plastry ziemniaków i cebulę z czosnkiem. Wszystko posypać startym serem zmieszanym z tartą bułką. Na samym wierzchu położyć paski papryki i grudki masła.
5. Zapiekać pól godziny w temperaturze 180 st. C.

Najnowsze komentarze

Podobne przepisy: