Mamy już 5217 przepisów

Poznaj przepisy dodane przez Seromaniaków. Możesz dobrać przepis na danie ze składników, które aktualnie masz w lodówce! Przepisy możesz też sortować według najczęściej odwiedzanych, ostatnio dodanych czy najlepiej ocenianych.

Dodaj przepis
  • łagodne

  • na słono

  • ostre

  • < 100 PLN

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i soli oraz pieprzu

Oceń przepis

Składniki:

Get Adobe Flash player

  • 1 kg ziemniaków
  • 40 dag mielonego z indyka lub wieprzowo-wołowego
  • 2 strąki czerwonej papryki
  • 3 pomidory
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta ziół prowansalskich
  • 3 łyżki masła
  • 3/4 szklanki mleka
  • jajko
  • pół szklanki startego żółtego seraSeromaniacy wiedzą, co dobreDo przepisu najlepiej wybierz:Ser żółty GoudaSer żółty GoudaSer żółty EdamskiSer żółty EdamskiSer żółty PodlaskiSer żółty PodlaskiŻyczymy smacznego!
  • po szczypcie gałki muszkatołowej i soli oraz pieprzu

Sposób przygotowania:

1.Cebule posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę, papryki po usunięciu gniazd nasiennych pokroić w drobną kostkę. Pomidory polać wrzątkiem, obrać ze skórki i pokroić w kostkę.
2.Rozgrzać olej w głębokiej patelni, dodać  mięso, chwilę smażyć, po czym dodać czosnek z cebulą, smażyć  2 - 3 minuty, dorzucić  pokrojoną paprykę i pomidory, doprawić solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi.
3.Ziemniaki umyć, gotować 20 minut  w łupinach , w osolonej wodzie, ostudzić i obrać. Zetrzeć na grubej tarce jarzynowej.
4.Ziemniaki doprawić mlekiem, 2 łyżkami masła, jajkiem, łyżką startego sera oraz gałką muszkatołową i pieprzem.
5.Wysmarować naczynie żaroodporne masłem, rozłożyć warstwę ziemniaków, na nich warstwę mięsa i znów ziemniaki. Wierzch zapiekanki posypać startym serem.
6.Nagrzać piekarnik do 180°C i zapiekać 30minut.

Najnowsze komentarze